Műköröm fajtái:

Tip-es technika alatt azt értjük amikor a saját körömre különböző méretű (a körömmel megegyező ívű és formájú) műanyag körmöket ragasztunk. A felragasztott tip-ek tartása önmagában minimális, mindig be kell vonni őket zselével vagy porcelánnal. A tip ezeknek az anyagoknak a hordozó felülete.
Fontos tudni, hogy a tip anyaga lényegesen gyengébb a műköröm alapanyagoknál így a tartás a ráborított anyag adja, ezért javasolt a tip elvékonyítása.

A tip bevonatai:

Zselé: A zselé szagtalan, természetes hatású, rugalmas bevonat. Anyaga méz sűrűségű.

A zselék színei igen változatosak lehetnek átlátszó, színes, csillámos, és hologramos. Léteznek színes építő zselék is, a lakkozás helyett alkalmazott színes zselék nem átlátszóak és a lakkozásnál jóval tartósabbak. Köröm díszítéséhez is nagyon jól használható.

Megszilárdulásuk úgy jön létre, hogy a benne lévő acryl műgyanta kis molekulái összekapcsolódnak (polimerizálódnak) megfelelő kötésgyorsító (iniciátor) hatására.
A kötés eléréséhez általában U.V. fényt használunk.

A sűrű építő zselékkel készített bevonó réteg nehezebben folyik meg, ezekkel jobban lehet dolgozni. Itt is fontos, hogy a vendég egyenesen tartsa a kezét. A zselének a teljes szilárdulása az adott zselétől függ (ált. 3 perc), de 30-60 másodperc alatt annyira kemény lesz, hogy ki lehet venni a lámpából, így folyamatosan lehet dolgozni váltott ujjakkal is.


Porcelán: A porcelán (acryl) a legrégebben használt műköröm alapanyag, mely két komponenses, a por és folyadék (liquid) elegyítéskor köt.
A folyadékok közül legelterjedtebb az ún. szagos, levegőn kötő folyadék, de létezik szagtalan levegőn kötő és szagtalan U.V. fényre kötő folyadék is. A szagtalan folyadék lassabban köt, felülete ragacsos marad, amit bufferrel le kell tolni. A szagtalan likvidekkel készült porcelán nem olyan erős.
Felkenés után jól modellezhető, ecsettel jól irányítható. Kötése azonban a zselével szemben a levegőn rögtön beindul (kivéve az U.V. porcelánt. A porcelán formára reszelése után fényét polírozással vagy fény zselé bevonattal adjuk vissza.
A hagyományos porcelán színe kevésbé tiszták, mint a zseléké. A színezett porcelánok jól használhatók körömdíszítésre.

Sablonra épített technika: Ennél a technikánál a zselé vagy porcelán a saját körmön, a szabad szél alá meghosszabbításként felhelyezett négyzet vagy patkó formájú papír sablonon szilárdul meg. A sablont az anyag megkötése után eltávolítjuk.


Megerősítő technika: Az előző technikák kiegészítése. Bevonó szövetes megerősítéssel ill. a saját köröm erősítésére és kisebb mértékű meghosszabbításra szolgál. A leggyakrabban használt erősítő szövet, a selyemszövet (az öntapadós változata nem foszlik olyan könnyen) és az üvegszövet (aktivátor kell hozzá). Vannak még különböző folyékony bevonók, ahol a szálak lakkba vagy zselébe előre bele vannak keverve, de ezek a saját köröm meghosszabbítására önállóan nem alkalmasak.

                            
Copyright: http://www.salome.hu